CONEIX EL BARRI

El Puig i el Pèlag, són dos barris units (dos barris en un) que pertanyen a la població del Vendrell, la capital de la comarca del Baix Penedès (Tarragona).
Parlem de dos barris amb història,  naturalesa, serveis, … i molts punts d’interés pels mateixos veïns i per la resta de vendrellencs.
Actualment, ambdós barris estan completament urbanitzats amb unes 800 vivendes (entre comunitats i vivendes unifamiliars,…) i es troben a l’est de la via del tren que els separa de la zona centre del Vendrell. Es troben limitats  entre el Torrent del Lluc  i  la mateixa via i mirant-lo’s des de l’aire, els dos junts, dibuixen una silueta curiosa  en forma d’arc o de semicercle.
A nivell urbanístic, els dos barris estan composats per un total de 14 carrers dibuixant semicercles amb els punts d’hemicentre la Pl.Sardana i el Parquing del Pèlag:  c/Josep  Tarradellas, c/Ramon d’Abadal, c/Miquel Utrillo, Av.del Puig,  Av.Torrent del Lluc, C/Josep Vicenç Foix,  c/Josep Llimona, c/Sebastià Junyent, c/Apel.les Fenosa, c/Narcís Monturiol, C/Frederic Marés i Deulovol,  c/Pere Quart, c/P.Bofarull i Ctra.Calafell.

EL PUIG
El Puig, va ser la primera zona en urbanitzar-se i dels dos barris és el situat  més al sud, comprés des de la Riera de la Bisbal fins al c/Apel.les Fenosa.  En aquest primer barri, hi trobem l’Escola Bressol del Puig,  la Plaça de la Sardana que es va donar aquest nom el passat 2002 amb motiu de l’any  que es va anomenar El Vendrell, Ciutat Pubilla de la Sardana. En la mateixa plaça hi podem trobar dos monuments representatius:   l’escultura «La Première» d’Apel·les Fenosa  i el mural dedicat a la sardana, de Roser Oter.

A més a més el Barri del Puig, rep el seu nom degut a la emblemàtica Torre del Puig que el vigila els dos barris des de d’alt del turó, envoltada de naturalesa i es troba situada en el costat dret del Torrent del Lluc.  La Torre del Puig, del s.XIX, junt a amb la Torre del Botafoc, és una de les fotificacions construïdes arran de la tercera Guerra Carlina, entre els anys 1873-74 i va ser construida per poder vigilar les tropes franceses que envaïren Catalunya.

Al Puig, es poden gaudir d’una amplia zona comercial, amb botigues, bars o establiments, , … que fan d’una barri actiu i que omple les necessitats dels seus veïns.

EL PÈLAG
El Pèlag, és un barri més nou amb més recents construccions de blocs i cases unifamiliars, i és e que es troba situat més al nord d’entre els dos barris, comprés entre el c/Apel.les Fenosa.i el Torrent del Lluc.
També en el Pèlag hi trobem un ampli conjunt de serveis, com és l’Escola Àngel Guimerà, diferents zones àmplies d’estacionament, com també el Parc de Bombers del Vendrell i les Dependències de la Policia Municipal del Vendrell. A més a més també es pot gaudir de diferents establimnets i comerços, que fan d’un barri també actiu i sobretot de molta tranquil.litat.

El Puig i el Pèlag, són dos barris caracteritzats  per ser uns barris amb privilegi, que tot i semblar per alguns (a conseqüència de la via del tren) que es troben separats del poble,   no és així, ja que es troben situats a 1 minut (a peu) del centre de la vila del Vendrell i també , la prova està, en que caminant es té fácil accés a l’Estació de tren del Vendrell, l’Estació d’Autobusos del Vendrell, al Mercat Municipal, … com també a la zona centre i comercial del Vendrell, plena de serveis i de bellesa cultural i històrica.
Referent a altres serveis que també ofereixen aquests dos barris, és que creuant el Torrent del Lluc des del c/Apel.les Fenosa (artèria que separa els dos barris), es pot trobar el Cementiri i el Tanatori del Vendrell.

En resum, són dos petits barris units i oberts a tothom, on tant grans com petits, poden gaudir de la seva natauralesa, zones d’esbarjo, activitats que s’organitzen des de la seva Associacació de Veïns… i en definitiva es caracteritzen per la tranquil.litat, els serveis que ofereixen i la bona armonia entre els mateixos veïns, que des de els darrers 20 anys  ha viscut un important creixement demogràfic.
//text: Ch.L.Adell//
//fotos: Gonzalo//
CONEIX EL NOSTRE BARRI, EN IMATGES >>>>>>